Het WK volgen? Dat doe je in Brazilië!

» Geplaatst door op jun 20, 2014 in Voetbal | 0 reacties

Het WK volgen? Dat doe je in Brazilië!

Zoals de laatste decennia inmiddels tot een traditie geworden is, zijn er tijdens het WK voetbal in Brazilië ook weer (tien)duizenden Nederlanders aanwezig om ‘onze jongens’ naar een vierde WK finale te juichen, als dan niet stoken in oranje Lederhose en voorzien van vlaggen, toetsers en bellen. Helaas zijn de speelsteden van Oranje niet de veiligste steden en worden supporters gewaarschuwd voor zakkenrollers en kettingrukkers.

Ook Porto Alegre heeft een Oranjeplein

Al uren voor de wedstrijd kleurde Porto Alegre langzaam oranje. Al in de ochtend stroomde het publiek naar het Oranjeplein in de speelstad van de tweede wedstrijd van Oranje. Oranjeplein? Jazeker! Elke speelstad heeft haar eigen ‘Oranjeplein’, speciaal voor het Oranjelegioen. Zo ook in Porto Alegre, waar is het in het centrum gelegen Largo Jornalista Glenio Peres tijdelijk werd omgedoopt tot Oranjeplein.

Meer informatie over de Oranjepleinen en andere handige tips m.b.t. het WK in Brazilië vindt je op de website van Supportersclub Oranje.

Het WK in Nederland?

oranjeparadeVoor elke Nederlandse voetballiefhebber zou een WK in eigen land natuurlijk het allermooiste zijn. Gezien de ontwikkelingen rondom de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar (te warm, werkomstandigheden van de arbeiders, slavernij taferelen en de geruchten over betaalde steekpenningen) zou een WK in Nederland voor velen een verademing zijn.

Helaas is alleen een kandidaatstelling voor een WK niet voldoende. Er zou veel gelobbyd moeten worden, stadions gebouwd moeten worden en qua infrastructuur zou misschien ook nog e.e.a. aangepast moeten worden. De vraag is ook wat een WK een land als Nederland zou opleveren. Dit is moeilijk in geld uit te drukken. Daarnaast stelt de FIFA strenge, haast bizarre eisen aan o.a. inkomsten gegenereerd uit een WK. De vraag is of je als land deze eisen kan en vooral ook wil inwilligen.

Ondernemend Nederland zal de vlag ongetwijfeld uithangen als het WK ooit naar Nederland komt. Nu al zijn er tientallen acties tijdens het WK. Dat zal bij een WK in ons eigen landje alleen nog maar toenemen.

Helft kroegen kijkt zwart

Volgens berichtgeving van Metro kijkt zo ongeveer de helft van de kroegen ‘zwart’. Om openbaar het WK te vertonen moeten auteursrechten worden betaald. Volgens onderzoek van de auteursrechtenorganisatie Videma werd de wedstrijd tussen Nederland en Spanje door de helft van de cafés en restaurants uitgezonden zonder een licentie. Hiermee worden hoge boetes en eventuele rechtszaken geriskeerd.

Het WK geeft ons economisch een steuntje in de rug en de oranjekoorts is verantwoordelijke voor grote opbrengsten. Niet alleen door consumentenacties, maar bijvoorbeeld ook drukkerijen profiteren door de aanlevering van spandoeken, pocketschema’s en promotiematerialen. AB InBev zorgt via HorecaSupport.nl voor een online toolkit met tips en cijfers uit de horecamarkt.

“Gedeelde vreugd is dubbele vreugd – en levert gratis reclame op”HorecaSupport.nl

kroeg-oranje-tv